Zgjerimi i Greqisë 12 milje në Jon, eksperti dhe profesori i njohur grek hedh dritë mbi prapaskenat dhe strategjinë që po përdoret: Athina po tenton krijimin e…

Zgjerimi i Greqisë me 12 milje në detin Jon si dhe tensionet e reja me Turqinë në Mesdhe, kanë sjellur deklarata të forta politike nga shumë palë.

Në lidhje me situatën e krijuar, profesori dhe politikani grek Dimitris Keridis ka shkruar një analizë në të përditshmen më të madhe greke, “Kathimerini”, ku shpjegon se përse Athina zyrtare kërkon që të bëjë këtë lëvizje.

Sipas Keridis, Greqia po mundëson me këtë marrëveshje, një front të përbashkët antiturk, për t’i bërë ballë kështu Turqisë, armikes momentale në ujërat e Mesdheut dhe rivalen historike të saj.

“Vendimi për të zgjatur ujërat tona territoriale perëndimore me 12 milje ndjek një marrëveshje ekskluzive të zonës ekskluzive ekonomike të demarkacionit me Italinë. Vendimi ndjek gjithashtu bisedimet me Italinë dhe Shqipërinë. Ndoshta do të kishte qenë gabim të njoftohej një zgjatje me 12 milje përpara se të arrihej një marrëveshje e zonave ekskluzive ekonomike me Italinë, pasi një veprim i tillë mund të krijonte fërkime të panevojshme me një vend aleat.

Ndërkohë, Greqia ruan të drejtën për të zgjeruar ujërat e saj territoriale me 12 milje detare në zona të tjera detare, përfshirë Egjeun, kur e sheh të arsyeshme, në përputhje me parashikimet e ligjit ndërkombëtar dhe interesin e saj kombëtar. Vendimi për të zgjeruar ujërat territoriale perëndimore të Greqisë konfirmon një epokë të re në politikën e jashtme greke, siç dëshmohet nga nisma të tjera të administratës Mitsotakis.

Në këtë epokë, Greqia jo vetëm që po deklaron të drejtat e saj, por po i siguron ato me traktate ndërkombëtare siç përcaktohet nga e drejta ndërkombëtare. Kjo demonstrohet nga marrëveshjet e delimitimit të nënshkruara me Italinë dhe Egjiptin, shtrirjen e pjesshme të ujërave territoriale të Greqisë, mbrojtjen efektive të kufirit tonë kombëtar në rajonin verilindor të Evros dhe Egjeut, kundër përpjekjeve të Turqisë për të shfrytëzuar refugjatët për të promovuar objektivat e saj gjeopolitikë.

Dhe e fundit, por jo më pak e rëndësishmja, kjo epokë e re dëshmohet edhe nga formimi i një aleance të gjerë anti-Turqi mes arabëve, Izraelit, Qipros, Greqisë, Francës, Austrisë dhe vendeve të tjera. Objektivi përfundimtar i synimit diplomatik të qeverisë është promovimi i një Europe të vetëdijshme gjeostrategjikisht, që është në gjendje të mbrojë në mënyrë efektive interesat e saj ndërkombëtarisht, veçanërisht në Mesdhe.

Greqia mbetet e përkushtuar në nevojën për të arritur një mirëkuptim me Turqinë në kuadrin e bisedimeve mbi shelfin kontinental dhe përcaktimin e zonave ekskluzive ekonomike. Gjithashtu, është e hapur për mundësinë e arbitrazhit ndërkombëtar nëse këto bisedime nuk arrijnë të sjellin një marrëveshje.

Në të njëjtën kohë, e ka bërë të qartë se do të mbrojë me vendosmëri dhe kokë të ftohtë integritetin e saj territorial dhe të gjitha të drejtat sovrane me çdo mjet të mundshëm, me kosto të madhe për këdo që sfidon sa më sipër”, ka shkruar profesori Dimitris Keridis.

Dimitris Keridis është profesor i marrëdhënieve ndërkombëtare dhe deputet i partisë në pushtet Demokracia e Re.