Vaksina ruse për Covid-19 jep rezultate pozitive, por shkakton ethe dhe këputje…

Një vaksinë Covid-19 e zhvilluar dhe testuar në Rusi, gjeneroi antitrupa neutralizues në dhjetëra subjekte studimi dhe ndërsa vaksina shpesh shkaktonte efekte anësore të tilla si ethe, ato efekte ishin kryesisht të lehta, sipas të dhënave të botuara të Premten në revistën mjekësore The Lancet.

Rusia u përball me kritika kur njoftoi në gusht vaksinën e parë të koronavirusit të aprovuar në botë për përdorim publik, madje edhe para se të kishin përfunduar provat vendimtare të Fazës 3.

Në studimet e Fazës 1 dhe 2 të vaksinës, e cila quhet Sputnik V, të gjithë 76 pjesëmarrësit në studim zhvilluan antitrupa ndaj virusit që shkakton Covid-19, sipas raportit të së Premtes në Lancet.

Nivelet e përgjigjes së antitrupave neutralizues ishin të ngjashme me përgjigjen imune që njerëzit kishin pasi u rikuperuan natyrshëm nga Covid-19, sipas studimit.

Një fotografi e botuar nga ministria ruse e Shëndetësisë (Minzdrav) tregon kontejnerë me një vaksinë të regjistruar rishtazi kundër koronavirusit në Moskë, Rusi.

Studiuesit gjithashtu panë përgjigjet nga qelizat T, një tjetër përbërës i sistemit imunitar.

“Rezultatet nga prova sugjerojnë gjithashtu që vaksinat gjithashtu prodhojnë një përgjigje të qelizave T brenda 28 ditëve,” shkruajnë studiuesit.

Nevojiten prova më të mëdha

“Të dhënat mbi studimet e vaksinave ruse të raportuara në The Lancet janë inkurajuese”, tha Brendan Ëren, profesor i patogjenezës mikrobike, London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Në studim, gjysma e pjesëmarrësve kishin ethe dhe 42% kishin dhimbje koke. Për më tepër, rreth 28% përjetuan dobësi dhe 24% kishin dhimbje të kyçeve.

Vaksina u regjistrua në Rusi në gusht, para se të kishte kaluar prova në shkallë të gjerë. Studiuesit në Qendrën Kombëtare të Kërkimit Gamaleya për Epidemiologji dhe Mikrobiologji në Rusi morën miratimin në 26 Gusht për të bërë një provë të Fazës 3, e cila pritet të ketë 40,000 vullnetarë, sipas një njoftimi për shtyp nga The Lancet, raporton CNN.