Studimi italian që jep shpresë, ja ilaçi që ‘vret’ koronavirusin

Hydroxychloroquine si një ilaç antimalarje është analizuar sërish nga studiuesit italian. Ata morën të dhënat e 3451 pacientëve të shtruar në spital për COVID-19.

Studimi ekzaminoi parametra të ndryshëm, përfshirë patologjitë e mëparshme, terapitë që pacientët kishin ndjekur përpara se të prekeshin nga infeksioni dhe terapitë e marra në spital posaçërisht për trajtimin e COVID-19.

“Të gjitha këto informacione u krahasuan me evolucionin dhe rezultatin përfundimtar të infeksionit dhe doli konkluzioni se pacientët që ishin trajtuar me Hydroxychloroquine në spital, kishin një vd ekshmëri 30% më të ulët se ata që nuk e kishin marrë këtë trajtim (në të njëjtat kushte të vlerësuara)” – tha Augusto Di Castelnuovo, epidemiolog i Departamentit të Epidemiologjisë dhe Parandalimit në ‘Neuromed’, aktualisht në ‘Mediterranea Cardiocentro’ në Napoli.

Hydroxychloroquina sigurisht nuk është ‘Grail i Shenjtë’, i aftë për të mposhtur koronavirusin një herë e përgjithmonë. Sidoqoftë, përdorimi i tij, përkundër asaj që disa pretenduan në fillim, ka treguar shenja pozitive. Në veçanti, përdorimi i ilaçit rezultoi të ishte veçanërisht i efektshëm te pacientë e shtruar në spital.

Sigurisht, studime të tjera dhe prova klinike do të kryhen për të kuptuar saktësisht rolin Hydroxychloroquina –s dhe metodat më të përshtatshme të administrimit të këtij ilaçi. Ndërkohë, megjithatë, hulumtimi ka shtuar një hap tjetër në betejën kundër virusit.