Shmangni përdorimin e këtyre medikamenteve mjekësore, ekspertët ngrenë alarmin: Mund t’iu bëjnë më shumë keq sesa mirë!

Qetësuesit e dhimbjes së dhëmbëve të tilla si paracetamoli dhe ibuprofeni mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë dhe se nuk rekomandohet as për dhimbjet e tjera kronike, kanë thënë zyrtarët shëndetësore.

Në një projekt të botuar dje është thënë se ka prova që këta qetësues mund të shkaktojnë dëme, përfshirë edhe varësi.

Një eksperte e quajtur Nice tha se në vend që të përdorni këta qetësues, do ishte më e këshillueshme që të praktikoni ushtrime të ndryshme, terapi akupunkturë apo edhe antidepresantë.

Ajo shprehet se paracetamoli, ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDS) si aspirina dhe ibuprofen, benzodiazepines ose opioids nuk duhet t’u ofrohen personave me dhimbje kronike.

Ekzistojnë pak ose aspak prova që këto ilaçe kanë bërë ndonjë ndryshim në cilësinë e jetës së njerëzve, dhimbjen ose shqetësimin psikologjik, zbuloi ky projekt. Madje në disa raste janë të dëmshëm.

Ky studim nuk ka dhënë detaje se si paracetamoli është i dëmshëm, por sidoqoftë, dihet që mbidoz me paracetamol mund të shkaktojë efekte serioze anësore./Daily Mail