Shkencëtarët japin lajmin e shumëpritur nga të gjithë, bëjnë zbulimin e madh

Studiuesit në Universitetin e Uppsala-s kanë zbuluar se një mënyrë efektive për trajtimin e koronavirusit qëndron pas epidemisë së SARS-it 2003. Ajo funksionon gjithashtu në virusin e lidhur ngushtë SARS-CoV-2, ‘fajtori’ në pandeminë e vazhdueshme COVID-19. Substanca në fjalë është oksid nitrik (NO), një përbërje me veti antivirale që prodhohet nga vetë trupi. Studimi është botuar në revistën Redox Biology.

“Sipas njohurive tona, oksidi i azotit është e vetmja substancë e treguar deri më tani që ka një efekt të drejtpërdrejtë në SARS-CoV-2”, thotë Åke Lundkvist, një profesor në Universitetin e Uppsala, i cili drejtoi studimin.

Meqenëse ende nuk ka një kurë efektive për COVID-19, theksi kryesor në trajtimet e testuara ka qenë në lehtësimin e simptomave. Kjo mund të shkurtojë qëndrimet në spital dhe të ulë vdekshmërinë. Deri më sot, megjithatë, nuk ka qenë e mundur të provohet se ndonjë prej këtyre trajtimeve ka ndikuar në virusin aktual që qëndron pas infeksionit.

Oksid nitrik (NO) është një përbërje e prodhuar natyrshëm në trup. Funksionet e tij përfshijnë veprimin si një hormon në kontrollin e organeve të ndryshme. Ai rregullon, për shembull, tensionin në enët e gjakut dhe rrjedhën e gjakut midis dhe brenda organeve. Në dështimin akut të mushkërive, NO mund të administrohet si gaz i thithur, në përqendrime të ulëta, për të rritur nivelin e ngopjes me oksigjen në gjak. Gjatë epidemisë së koronavirusit të SARS (sindromës së rëndë akute të frymëmarrjes) të vitit 2003, kjo terapi u provua me sukses. Një arsye kryesore për rezultatet e suksesshme ishte se inflamacioni në mushkëritë e pacientëve u ul. Kjo veti e oksidit të azotit – mbrojtja që ofron nga infeksionet, duke qenë si antibakteriale dhe antivirale – është vetë ajo që tani intereson studiuesit.

Studimi i tyre bazohet më tej në një zbulim rreth koronavirusit që shkaktoi epideminë e parë të SARS. Në vitin 2003, NO e lëshuar nga S-Nitroso-N-acetilpenicillamina (SNAP) provoi të ketë një efekt të veçantë antiviral. Studiuesit nga Universiteti i Uppsala-s dhe Instituti Karolinska tani kanë hetuar se si koronavirusi i ri i përfshirë në pandeminë aktuale, SARS CoV-2, reagon ndaj përbërjes. Dhe SNAP-it iu tregua një efekt i qartë antiviral edhe mbi këtë virus – dhe një efekt që u bë më i fortë ndërsa doza u rrit.

“Derisa të marrim një vaksinë që funksionon, shpresa jonë janë trajtimet. Dozimi dhe koha e fillimit të trajtimit ndoshta luajnë një rol të rëndësishëm në rezultatin dhe tani duhet të hulumtohen sa më shpejt që të jetë e mundur, “thotë Åke Lundkvist.