“Sa më parë të nisin”, KE jep lajmin e rëndësishëm për Shqipërinë

Në pamundësi të aprovimit të kuadreve negociuese për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, ambasadorët e shteteve anëtare të Bashkimit Europian kanë aprovuar sot draft-konkluzionet mbi të dyja vendet. Këto konkluzione i referohen hapave që mbeten për t’u ndërmarrë deri në aprovimin e kuadreve negociuese dhe hapjen zyrtare të negociatave me të dyja vendet.

Në draft raport nuk ka ende një datë për negociatat me vendin tonë.

Në draft përmendet edhe pritja që “sa më parë” të nisin negociatat e anëtarësimit mes BE-së dhe Maqedonisë së Veriut e Shqipërisë, nuk përmendet ndonjë datë se kur mund të ndodhë kjo.

Këshilli riafirmon angazhimin e tij për zgjerimin, i cili mbetet një politikë thelbësore e Bashkimi Evropian, afirmon konsensusin për zgjerimi, pasi ky është një investim strategjik në paqe, demokraci, prosperitet, siguri dhe stabiliteti në Evropë, thuhet në dokument.

Konkretisht për ecurinë e vendit në tonë në draft thuhet se: Këshilli mirëpret vendosmërinë e Shqipërisë për të përparuar axhendën e reformave të BE, e cila hapi rrugën për vendimin për të hapur negociatat e pranimit me BE në mars 2020.

Këshilli aktualisht po shqyrton kornizën negociuese për negociatat e pranimit me Shqipërinë. Shqipëria bëri një përparim thelbësor dhe është afër përmbushjes së të gjitha kushteve për të qenë përmbushur para konferencës së parë ndërqeveritare. Duhet arritur më shumë progres mbi përparësitë e përcaktuara nga Këshilli në paragrafin 10 të konkluzioneve të tij të 25 Marsit 2020.

Këshilli i bën thirrje Komisionit të monitorojë nga afër përmbushjen e kushteve të tjera që kanë mbetur dhe të informojë Këshillin sa më shpejt në momentin që kushtet për të parën konferencë ndërqeveritare janë përmbushur.