Probleme në qendrat e votimit në SHBA, ja kur mund të shpallet fituesi

Ndërsa amerikanët po votojnë për Presidentin e ardhshëm të ShBA, zyrtarët dhe aktivistët e të drejtave të votimit raportuan disa probleme të hershme në disa shtete që mund të përcaktojnë kush fiton Presidencën dhe cila parti kontrollon Senatin e SHBA.

Sipas Jake Rollow, një zëdhënës i sekretarit të shtetit, votimi po shkonte “normalisht” të martën në Michigan. Edhe në Gjeorgji, ku zgjedhjet paraprake të qershorit u përfshinë nga problemet e përhapura të votimit dhe vonesat, linjat lëvizën shpejt me një kohë mesatare pritjeje në të gjithë vendin për të dhënë votat në tre minuta nga mesi i mëngjesit, sipas Ari Schaffer, sekretari i shtypit për Sekretarin e Gjeorgjisë i shtetit Brad Raffensperger.

Në Florida, Sekretari i Shtetit Laurel Lee tha se asnjë problem i sigurisë së votimit nuk është raportuar deri më tani. Edhe në Milwaukee, Wisconsin, pati një fillim të mbarë, por jo kudo është situata e njëjtë.

Sidoqoftë, shenjat treguan për përballje të mundshme ligjore në Pensilvani, një fushë kryesore beteje pasi Presidenti Donald Trump mezi mori fitoren katër vjet më parë dhe ka kritikuar vazhdimisht votimin përmes postës. Ndërsa votimet u hapën të Martën, Republikanët paraqitën një proces federal që tregonte se si zyrtarët e zgjedhjeve në qarqet Montgomery me prirje demokratike të trajtonin fletëvotimet e amerikanëve që nuk do të merrnin pjesë në zgjedhje.

Paditësit pretendojnë se zyrtarët në këtë qark periferik të Filadelfias kryen “para-anulim” të fletëve të votimit para orës 7 të mëngjesit dhe lejuan njerëzit të rregullonin defektet e perceptuara në fletët e tyre të votimit. Republikanët i kanë kërkuar një gjykatësi federal të urdhërojë zyrtarët e qarkut të lënë mënjanë çdo fletë votimi të ndryshuar. Ata argumentojnë se trajtimi i fletëve të votimit me postë në Montgomery County sesa qarqet e tjera në shtet shkel Kushtetutën, shkruan CNN.

Për këto përplasje parashikohet që shpallja e emrit të kandidatit që merr fitoren për President të vonohet derisa të qartësohet se si do të bëhet numërimi i fletëve të votimit.

Pavarësisht paralajmërimeve të zyrtarëve zgjedhorë se mund të duhen disa ditë për të përfunduar numërimin e fletëve të votimit, Trump vazhdon të pretendojë në mënyrë të gabuar se numërimi supozohet të përfundojë ditën e zgjedhjeve.