OBSH jep alarmin e radhës për COVID-19

Përhapja e pandemisë së koronavirusit është “ende duke u përshpejtuar” dhe shumica e vendeve ende nuk kanë arritur ta kthejnë nën kontroll, paralajmëroi kreu i Organizatës Botërore të Shëndetit, raporton Reuters.

Duke folur në sesionin informativ të shteteve anëtare, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus theksoi se më shumë se 11.8 milionë raste të koronavirusit ishin raportuar në agjencinë e shëndetit të KB – me gjysmën e atyre në gjashtë javët e fundit.

Ai tha se shpërthimi kishte ekspozuar pabarazitë globale dhe kombëtare, si në sistemin shëndetësor, ashtu edhe në shoqëritë më të gjera, dhe se ndikimi i tij kishte “përfitime të pashpjeguara” të bëra më parë në luftën kundër sëmundjeve.

“Shpesh thuhet se sëmundja nuk njeh kufij. Nuk interesohet për dallimet tona politike, dhe shpërfill dallimet që bëjmë midis shëndetit dhe ekonomisë, jetës dhe jetesës. Pandemia # COVID19 i ka prishur të gjithë.

Ajo ka shfrytëzuar pabarazitë në sistemet tona shëndetësore dhe skizmat në shoqëritë tona. Ajo ka ekspozuar pabarazitë ekzistuese, duke zgjeruar dhe thelluar çarjet midis nesh.

Virusi ka ngarkuar sistemet shëndetësore në disa nga vendet më të pasura në botë, ndërsa disa vende që kanë realizuar një përgjigje të suksesshme kanë qenë të mjeteve modeste.

Por në pjesën më të madhe të botës virusi nuk është nën kontroll. Po keqësohet. 11.8 + Rastet e COVID19 tani janë raportuar në OBSH. Më shumë se 544,000 jetë kanë humbur. Pandemia ende po përshpejtohet. Numri i përgjithshëm i rasteve është dyfishuar në gjashtë javët e fundit.”, thuhet në njoftim.