NATO në “festë”: Greqia dhe Turqia marrin vendimin e rëndësishëm

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg deklaroi se Greqia dhe Turqia do të anulojnë stërvitjet ushtarake të njoftuara për javën e ardhshme, në festat kombëtare në të dy vendet, si një shenjë e lehtësimit të mëtejshëm të tensioneve.

Në takimin virtual të ministrave të mbrojtjes të anëtarëve të NATO-s, ai tha se të dyja, Greqia dhe Turqia, kanë vendosur të anulojnë stërvitjet ushtarake të njoftuara për javën e ardhshme, raporton AP.

Sekretari i Përgjithshëm i Aleancës vuri në dukje se anulimi i stërvitjeve ushtarake është një hap në drejtimin e duhur dhe se ai shpreson që kjo lëvizje të ketë një ndikim pozitiv në zbutjen e tensioneve midis dy vendeve në zonën e Mesdheut Lindor.

Sistemi i shmangies së konflikteve të armatosura

Më parë këtë muaj, ministri i Jashtëm turk akuzoi Greqinë për stërvitje ushtarake në Detin Egje, të cilat u njoftuan për 29 tetor, ditën e festës kombëtare në Turqi. Ankaraja iu përgjigj kësaj lëvizje duke njoftuar se do të mbante stërvitje ushtarake në 28 Tetor, një festë kombëtare greke.

NATO ka ndihmuar të dy vendet të krijojnë një sistem për të shmangur konfliktin e armatosur dhe bisedimet po vazhdojnë për të zgjeruar sistemin e masave mbrojtëse. Greqia dhe Turqia ranë gjithashtu dakord të vazhdojnë bisedimet që synojnë ndërtimin e besimit dhe zgjidhjen e konfliktit.