Mjeku shqiptar thirrje urgjente nga Berlini: Të largohet definitivisht kjo fjali nga IKSHPK-ja në raportet e infektimeve se ja çfarë mund të ndodhë

Së fundmi, kardiologu dhe mjeku internist në Berlin, Fahri Beqa, ka reaguar ndaj mënyrës së Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike të Kosovës në informimin e numrit të të vd ekurve nga COVID-19.

Beqa, përmes një postimi në Facebook, ka theksuar se një fjali në raportin e IKSHPK-së, të cilën e lexon çdo herë në njoftim, nuk duhet të futet në tekst.

“IKSHP definitivisht duhet ta largojë nga lajmërimi i përditshëm i rasteve të reja pozitive me Sars-Cov2 dhe të vd ekurve nga COVID-19 pjesën e fjalisë ku thuhet “të vd ekurit kanë pasur edhe sëmundje të tjera shoqëruese”, – shkruan Beqa në “Facebook”.

Ai theksoi se personalisht ka njohur 3 persona që kanë vd ekur nga COVID-19 dhe nuk e kanë pasur sëmundje shoqëruese.

Sipas tij, kjo edhe tingëllon si një arsyetim i numrit të madh të vd ekjeve.

“Përveç tjerash, kjo tingëllon edhe si relativizim apo arsyetim i vd ekjeve. Nga COVID-19 mund të preken dhe mund të vd esin të gjitha moshat dhe të gjithë pacientët me apo sëmundje shoqëruese. Po ashtu edhe mund të shërohen të gjitha moshat dhe pacientët, me apo pa sëmundje shoqëruese. Prandaj nuk është etike e as humane që pacientët me sëmundje shoqëruese të futen automatikisht në kategorinë që ata janë të vetmit që po vd esin nga COVID-19”, – deklaroi Beqa.

Këtë qëndrim, ai arsyeton edhe bazuar në statistikat dhe analizat e databazës së të vd ekurve në Itali, ku 28,2% e të vd ekurve nuk kanë pasur asnjë sëmundje shoqëruese para pandemisë.

“Prandaj kjo pjesë e fjalisë duhet të hiqet, përndryshe shpërndarja e pasaktë e informacioneve për të vd ekurit nga një institucion shëndetësor është ofendim i rëndë dhe mund të ketë edhe konsekuenca juridike që mund të inicohen nga familjarët e të vd ekurve”, – theksoi ai.

Beqa, që nga shfaqja e rastit të parë me COVID-19 në Kosovë, ka qenë aktiv dhe kritik në rrjete sociale për menaxhimin e situatës me pandemi.