Merkel zbulon kush do të marrë vaksinën anti-Covid i pari

Gjermania ka në plan të krijojë qindra qendra në të gjithë vendin në dhjetor për t’u përgatitur për vaksinimin masiv kundër koronavirusit, shkruan gazeta ‘Welt am Sonntag’.
Duke cituar sondazhin e saj midis ministrive të shëndetësisë të 16 shteteve federale të vendit, gazeta tha se sallat e ekspozitave do të luajnë një rol kryesor në përpjekjen për vendin e parë të konfirmuar në qytetin verior të Bremen. Sipas raportit, diskutimet me industrinë e logjistikës rreth shpërndarjes së dozave të vaksinës janë ende në faza të hershme.

Ministri i Shëndetësisë Jens Spahn ka sinjalizuar se vendi i tij po kërkon të sigurojë 100 milion doza të vaksinës që po zhvillohen nga kompania gjermane BioNTech dhe partneri i saj i madh i farmacisë Pfizer Inc., duke thënë se ka të ngjarë të jetë gati në tremujorin e parë të vitit të ardhshëm.

Kancelarja Angela Merkel tha në fjalimin e saj të përjavshëm se një kategori e caktuar njerëzish do ta marrin të parët vaksinë. Au u shpreh se punonjësit e kujdesit shëndetësor si dhe ata që kërkojnë kujdes, përfshirë në shtëpitë e pleqve do të jenë të parët që do të marrin vaksinën pasi të jetë në dispozicion.

“Sapo të jenë të disponueshme vaksina të besueshme, ata që janë përgjegjës për kujdesin ndaj të sëmurëve dhe ata që kanë nevojë për kujdes mund të vaksinohen shpejt.Kjo vlen edhe për grupet e rrezikut, përfshirë ata që kanë nevojë për kujdes”, tha Merkel.

Ajo paralajmëroi popullin për muajt e vështirë të dimrit përpara, pasi pandemia po tregon pak shenja lehtësimi. Merkel dhe 16 kryeministrat shtetërorë do të takohen të hënën për të shqyrtuar masat aktuale të pjesshme të mbylljes, të cilat përfshijnë një ndalim të udhëtimit jo-thelbësor dhe mbylljen e bareve dhe restoranteve.

Instituti Paul Ehrlich, i cili është përgjegjës për miratimin e grupeve të vaksinave në Gjermani, është në kontakt me prodhuesit e vaksinave për të ndjekur shpejt procesin.

Ekspertët presin miratimin paraprak të një vaksine të parë kundër koronavirusit në Evropë dhe SHBA në fillim të vitit të ardhshëm, pasi kompania Mainz Biontech dhe kompania farmaceutike e SHBA Pfizer raportuan se vaksina që ata kishin zhvilluar së bashku ishte shumë efektive .