Kryeministri i Greqisë godet me deklaratën, merr si shembull Shqipërinë dhe i dërgon mesazhin e prerë Turqisë

Në një intervistë të dhënë së fundmi për Sky News Arabia, kryeministri i Greqisë, Kyriakos Mitsotakis i ka dërguar disa mesazhe të fortë Turqisë, madje ka marrë si shembull edhe Shqipërinë për zgjidhjen e konflikteve mes fqinjëve.

Mitsotakis vuri në dukje se “në javët e fundit është parë që Turqia të ndalojë sjelljen provokuese”, ndërsa përsëriti në funksion të samitit të BE në dhjetor, se për vendin fqinj ekzistojnë dy mundësi:

“Zgjedhja e bashkëpunimit ose jo, dhe kjo e fundit do të çonte në përkeqësimin e marrëdhënieve midis Turqisë dhe Bashkimit Evropian, dhe në mënyrë të pashmangshme do të ketë pasoja për Turqinë”.

Mitsotakis vuri në dukje se mënyra e parë është një zgjedhje e preferuar nga ai dhe të gjitha vendet evropiane, por tha se “Turqia duhet të tregojë qartë se do të ndalojë sjelljen e saj agresive në Mesdheun Lindor ndaj Greqisë, por edhe Qipros.”

Ai kujtoi se tashmë është caktuar një afat, i cili është Këshilli i Ardhshëm Evropian në dhjetor, “ku do të vlerësohen zhvillimet e muajve të fundit dhe do të merret vendimi për një qëndrim të përbashkët evropian ndaj Turqisë”.

“Për fat të keq, në javët e fundit nuk kemi parë që Turqia të ndalojë këtë sjellje provokuese,” tha ai.

“Ka sfida të vazhdueshme nga ana e saj në dëm të të drejtave tona sovrane në Mesdheun Lindor dhe një qëndrim shqetësues provokues ndaj Qipros, për shkak të së cilës unë nuk jam optimist, dhe kjo mund të çojë në një përshkallëzim të mundshëm të situatës,” shtoi ai.

Mitsotakis vuri në dukje se vendi fqinj “ka adoptuar një sjellje shumë provokuese në vitet e fundit” dhe vuri në dukje se “për momentin Turqia po vepron si një ngatërrestar në rajon, dhe ky vëzhgim nuk ka të bëjë vetëm me marrëdhëniet midis Greqisë dhe Turqisë”.

“Shikoni se çfarë po ndodh me Qipron, në Libi, në Kaukaz. Duket se nuk ka një mirëkuptim të përbashkët me Turqinë për përparësitë e rëndësishme, strategjike. Dhe ky nuk është vetëm një vëzhgim nga ana e Greqisë. Shumë vende të tjera në rajon duket se ndajnë të njëjtën pikëpamje mbi rolin e Turqisë si një ngatërrestar në rajon.”

Mitsotakis vuri në dukje se ai është shumë i hapur ndaj Presidentit Erdogan dhe propozimi i tij është shumë, shumë i thjeshtë.

“Turqia duhet të ndalojë sfidat në det dhe pastaj ne do të ulemi në tryezë, në kontekstin e kontakteve eksploruese, për të diskutuar çështjen e shënjimit të zonave tona detare. Nëse nuk mund të biem dakord, atëherë ne do të apelojmë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë dhe do të biem dakord që Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë do të marrë një vendim në emrin tonë “.

Ai kujtoi se “si qeveri, ne arritëm të nënshkruajmë një marrëveshje demarkacioni me Italinë, Egjiptin dhe ramë dakord me Shqipërinë për të apeluar çështjen e kufirit detar në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, duke e lënë gjykatën të vendosë në emrin tonë për shënjimin e zonave tona detare.

“Pra, ne treguam në praktikë se mund të ndjekim rregullat e lojës. Por rregullat formohen nga e drejta ndërkombëtare. Kjo do të inkurajonte Turqinë të bënte të njëjtën gjë. Respektoni kornizën e së Drejtës Ndërkombëtare që përcakton qartë të drejtat tona. “Dhe nëse turqit konsiderojnë se qëndrimi i tyre është i arsyeshëm, ata nuk duhet të hezitojnë të apelojnë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë,” tha ai.

“Ne mendojmë se kemi të drejtën ndërkombëtare në anën tonë dhe do të vazhdojmë të mbrojmë pozicionin tonë dhe natyrisht të mbrojmë sovranitetin tonë dhe të drejtat tona sovrane. Sidoqoftë, ne nuk e shohim militarizimin e konfliktit tonë me Turqinë, por ne këmbëngulim për të mbrojtur sovranitetin tonë dhe të drejtat tona sovrane “.

I pyetur se si e sheh të ardhmen e këtij konflikti dhe nëse sheh dritë në fund të tunelit, Z. Mitsotakis u përgjigj:

“Duhet të ketë dritë në fund të tunelit pasi ne jemi të destinuar nga gjeografia dhe historia të jetojmë së bashku, pranë njëri tjetrit, dhe duhet të jetojmë së bashku në paqe. Njerëzit në Greqi dhe Turqi kanë shumë të përbashkëta. Dhe nëse thyejmë akullin dhe krijojmë një kornizë për bashkëpunim të ndjeshëm, kjo do të jetë në të mirë të Turqisë, Greqisë dhe Bashkimit Evropian. “Por që të ndodhë kjo, ne duhet ta shikojmë marrëdhënien tonë nga i njëjti këndvështrim.”

“Kam frikë se kjo nuk do të bëhet nga Turqia. Por unë jam një person optimist. “Në të kaluarën, kishte periudha të ngjashme tensioni, por pasuan periudhat e de-përshkallëzimit dhe bashkëpunimit konstruktiv,” shtoi ai.

Ai gjithashtu kujtoi komunikimin e dy udhëheqësve pas tërmetit katastrofik një muaj më parë dhe me këtë rast ai komentoi:

“Ne nuk duhet të presim që një tërmet të na kujtojë se ne jemi fqinjë, që jetojmë pranë njëri-tjetrit. Dhe kemi shumë më shumë për të fituar duke u përqëndruar në zgjidhje që përfitojnë nga të dy palët, në vend se të investojmë në polemika dhe konflikte”.