I dhamë 13.000km katrorë Greqisë, ja çfarë tha Ministri i Jashtëm grek për Edi Ramën, zbulon detajet e shifrave

Gjatë seancës parlamentare, Ministri i Jashtëm i Greqisë, Nikos Dendias mbajti një fjalim të gjatë sa i përket votimit në mënyrë unanime të deputetëve grekë për këtë projektligj.

Me atë saj, 12 miljet që Shqipëria i dha Greqisë e zgjeron vendin fqinj me 13.000KM katror territor të ri. Sipas ABC neës, Shefi i diplomacisë ka falenderuar Edi Ramën për ëktë veprim duke e cilësuar si të ndershëm.

Projektligji për zgjerim me 12 milje në Mesdheun Qëndror dhe Jon i japin vendit 13.000 km katror dhe kjo ndodh për shkak të mbylljes së gjireve por edhe për shkak të zgjerimit nga 6 në 12 milje.

Ja fjalimi i plotë i Ministrit të Jashtëm grek:

Unë nuk jam ngarkuar më detyrën e relatorit, por disa gjëra janë thënë më parë edhe nga kolegët tanë, të cilat është mirë t’i sqarojmë në mënyrë që debati mbi të cilin bazohen të mos rrëshqasë.

Për sa i përket Kretës, zonja dhe zotërinj, Kryeministri ka qenë i angazhuar prej muajsh për zgjerimin e ujërave territoriale në Kretë. Dhe sigurisht që përfshihet pjesa lindore të Kretës, nuk ka dyshim për këtë.

Sa i përket formalitetit të pretenduar të formulimit midis formulimit të Kryeministrit për zonat e pakufizuara dhe formulimit të Ministrisë së Jashtme për shelfin kontinental, unë mendoj se ato janë dy nivele të mbivendosura të së njëjtës gjë.

Pozicioni i vendit në lidhje me shelfin kontinental grek është formuluar nga ligji Maniatis. Eshte keshtu.

Sa i përket Zonës Ekonomike Ekskluzive, superstruktura e shelfit specifik kontinental në një zonë specifike, fakti është real.

Nuk është demarkuar me marrëveshje me një nga vendet fqinje dhe unë po i referohem Turqisë. Sigurisht, unë e kuptoj se çfarë është në interesin e tyre të shfaqet si një devijim.

Unë e kuptoj këtë shumë mirë, të gjithë e kuptojmë, por kjo nuk do të thotë se ekziston një mospërputhje. Unë do të bëj një deklaratë përfundimtare për këtë.

Sa për interpretimin e fjalëve të Kryeministrit, që nënkupton që ky Kryeministër do të negocionte ujërat territoriale me Turqinë, më lejoni t’ju them se kjo është kundër logjikës. Asnjë Kryeministër i Republikës Greke nuk do të negocionte kurrë çështjen e ujërave territoriale, sepse kjo është një çështje e sovranitetit dhe jo një çështje e negociatave.

Sigurisht, vendet fqinje e kuptojnë ushtrimin e së drejtës sonë.

Italia e dinte. Ne i kishim thënë që do të zgjeronim ujërat territoriale. Kjo nuk do të thotë që ne negociuam me ta.

Kryeministri shqiptar, Z. Rama bëri një deklaratë të qartë për nder të tij, kur u kritikua nga opozita shqiptare, se është e drejta jonë absolute, ashtu si Shqipëria kishte ushtruar të drejtën e saj absolute më herët pa na pyetur ne.